Talen

Exposities
In de Galerij

PERMANENT

steeds aanwezig

De permanente kunst kan steeds op afspraak bezichtigd worden. Bel 051/50 50 65 of 0476/42 42 13

 HERMAN BROOD, JACEK HAZUKA, LUCETTE BRANDY, SNEZANA PETROVIC, AAGJE PEL, PETER PEL, CAROLINE WESTERHOUT, JOKE NEYRINCK, PAUL DE VOS, LAURENT GEERS, SJAAK SMETSERS, HERMANUS,   ANNETTE DEFOORT, HELEN THOMPSON, UDO UNKEL, HERVÉ GUYOT,  MITSI PARIS, ARTHUR BERNARD,J.M. BOOMPUTTE,  SABINE VAN PAEMEL, LUIGI BENZONI en JUAN RIPOLLÉS.

.

JUAN RIPOLLES

Juan Ripollés (° 1932) leeft en werkt in het Spaanse Castellón,Valencia. Hij vond zijn eigen dromerige en ironische beeldtaal en behoort vandaag tot de top van de hedendaagse Spaanse kunstenaars. De zuiderse cultuur kan niet mooier uitgebeeld worden. Ieder werk wordt gemaakt in de tuinen van zijn landhuis Mas de Flors in Castellon. Ripollés werkt met zijn hart, niet met zijn hoofd en wil zich alleen maar distantiëren van alle intellectualisme. Typisch voor zijn beeldtaal zijn de enorme hoofden van zijn figuren waarmee hij het belang van de vier zintuigen wil onderstrepen. De zintuigen ontstaan in het centrum van het hoofd, het hart vervolledigt het verhaal.

My idea of Paradise is life itself. I don’t mix my words.  You are you. It is my pain, my thirst, my glance, my love, my word.You are you. For me, art is a reflection of reality, an intense, living emotion. change whole words for part words.Who would exchange laughter for tears for me? Juan Ripollés

PAUL DE VOS

Ik tracht elk beeld te geven wat het toekomt: een eigen, unieke expressie, een breekbare verstilling in houding en gebaren, een opperhuid vol  poriën en kleur. Als na het delicate bakproces de oven opengaat en ik zie de geslaagde beelden voor me staan zeg ik heel stilletjes oef…

SABINE VAN PAEMEL

De verscheidenheid van de mens op zich geeft mij steeds opnieuw de mogelijkheid om een ander gezicht te schilderen. De miljoenen verschillende gezichten op onze aardbol zijn mijn bron van inspiratie.  
‘De Mensjes’ zijn mijn ‘joie de vivre’.

Bezoek website

HERVÉ GUYOT

 

Hervé Guyot, autodidactisch schilder, woont en werkt in het noorden van Frankrijk. Hij schildert al meer dan 20 jaar, maar heeft zich sinds 2013 volledig toegelegd op zijn kunst als professioneel schilder. Erkend door de Academies voor Kunst van Arras en Parijs, hebben zijn werken talrijke schilderprijzen gewonnen. Hervé Guyot combineert op subtiele wijze een werk over licht, immobiliteit en beweging waarbij elk doek een moment reflecteert. De keuze van strakke lijnen en kleuren geeft een gevoel van rust en sereniteit. In 2013 schreef Presse Actuelle: "Figuratief schilder, schilder van het land, schilder van de sfeer, zijn talent is fundamenteel gebaseerd op deze drie krachten die hij met brio tot uitdrukking brengt. Sterker nog, Hervé Guyot heeft deze bijzondere gave om het abstracte te suggereren in diep figuratieve scènes.

ANNETTE DEFOORT

 

Mijn beelden zijn archetypes van mensen en dieren, waarbij elk streven naar perfectie door mij bewust wordt vermeden. Het ruwe, het niet-gepolijste, het niet-geplande en niet- charmerende domineert het hele werk. Spontaneïteit controleert het wordingsproces. Aldus bouwt het beeld zichzelf op zonder veel inmenging van mijzelf.

Annette Defoort

HELEN THOMPSON

Helen Thompson  biedt een collectie unieke textielsculpturen, gelaagde materiaalresten en een beperkt palet om fragiele, vaak versleten texturen te creëren met hangende draden en ruwe randen. de neutrale kwaliteit van het linnen werkt als een blanco pagina om oppervlaktebehandelingen aan te brengen met behulp van natuurlijke kleurstoffen, bedrukking en stiksels. onvolkomenheden illustreren de menselijke hand door middel van een emotioneel proces in een poging om de unieke geest, broosheid en het karakter van de dieren in hun verschillende vormen en omstandigheden weer te geven.

JOKE NEYRINCK

JOOK, echte naam Joke Neyrinck, Pools-Belgische (°82) bouwt al geruime tijd aan een immer uitdijend arsenaal van kleurrijke, antropomorfe figuren die vooraleerst uit losse doodles lijken te ontspringen. De kleine, fantastische en pittoreske wezentjes, die lief en schattig kunnen zijn, maar net zo goed kunnen doen denken aan kleine diepzeemonsters of bizarre lichaamsdelen, zijn allemaal fictieve figuren. Lieflijk en naïef als ze er op het eerste oog uitzien, spinnen ze een scala aan niet-eenduidige emoties uit in het digitaal schilderij, tekening en 3d print. Het ongedwongen narratieve samenspel lijkt nog wel het meest op een visueel levenslied: doorspekt met ogen, lippen, humor en een tikje schunnigheid. Joke stelde internationaal met LumenArt haar digitale kunst tentoon.

ARTHUR BERNARD

“Het thema van mijn recente schilderijen is ontstaan naar aanleiding van een dichtregel uit de dichtbundel ' Uiteindelijke uitgang ' van Willem Roggeman:" Ik maak een deur aarzelend open,stap er voorzichtig doorheen en sta weer midden in het niets '' Zo betrek ik het zoeken naar de waarheid en de zekerheid, die geen zekerheid is, op mijzelf.Het nadenken over mijzelf in relatie tot de steeds veranderende omgeving geeft aanleiding tot het aanpassen van mijn beeldtaal.Tijdens het schilderproces stappen mijn figuren als het ware door die open deur en vertellen zij elkaar onderling hun opgedane ervaringen.Mijn werk is abstract-figuratief. In mijn meestal kleurige schilderijen, wordt de mens in zijn omgeving met een enkele lijn geduid. De beschouwer is vrij om hier het "zijne " in te zien. de titel van het werk geeft daarbij vaak wel iets prijs.”

MITSI PARIS

Parallel aan mijn activiteit als schilder,  wijd ik mij aan het creëren van fantasievolle sieraden die de afdruk van de bijzondere uitstraling van miniatuur kunstwerken dragen. Bij het maken van unieke en met de hand vervaardigde juwelen creëer ik tekeningen geïnspireerd op traditionele ornamentmotieven, middeleeuwse fresco's, schilderijen van de grote meesters, kosmische beelden, of gewoonweg mijn persoonlijke universum.

AAGJE PEL

Aagje Pel, 1951.

Voor Aagje heeft het kleinste stukje op straat gevonden papier of een geleefd stukje hout zijn eigen geschiedenis. Ze neemt het mee en laat er door haar handen en fantasie iets mee gebeuren. Willekeurige letters of onbegrepen tekens op kartonnen dozen zijn ook bronnen van inspiratie. Afdrukken van roest , een oud fotootje krijgen soms een geheimzinnige uitstraling. Zo geeft Aagje oude afgedankte spullen  in een nieuw verband een eigen poëtisch leven. Het is een soort reizen in de geest. Zij vindt rust in de bezinning, het scheppingsproces en het in beeld brengen van emoties

PETER PEL

Peter Pel, 1947
Peter Pel laat zich boeien door de vrouw en het meisje daarin, in al haar vormen. Belangrijk voor hem is de beweging en de balans die hij probeert uit te drukken door een beeld op een klein rustpunt te laten staan. De beelden stralen een kwetsbaarheid uit, die wordt bereikt door de ranke maar krachtige lichaamsvormen en de dunne laagjes daarop waarmee de stofuitdrukking wordt weergegeven. Hoewel er in kleine oplages wordt gewerkt, verschilt iedere versie, omdat de basisvorm steeds anders wordt gebruikt. Alle beelden krijgen hierdoor hun eigen karakter en uitstraling.

SNEZANA PETROVIC

Snezana Petrovic is een Servische vrouwelijke schilderes en prentkunstenaar wiens kunstwerken behoren tot het genre van het figuratieve surrealisme en de fantastische kunst. Ze werd geboren in 1977 in Novi Sad, Servië. Ze studeerde in 2004 af aan de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit van Novi Sad aan de afdeling Printmaking, waar ze in 2008 ook haar diploma Magister of Fine Arts in Printmaking behaalde. In 2015 behaalde ze haar doctoraat in de Beeldende Kunsten aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit voor Schone Kunsten in Belgrado, Servië. Ze werkt aan de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit van Novi Sad als universitair docent aan de afdeling Printmaking. Ze nam deel aan ongeveer 150 groepstentoonstellingen en realiseerde 18 solotentoonstellingen, zowel in Servië als wereldwijd, en won een twaalftal prijzen en wereldwijde erkenning voor haar kunstwerken, waaronder een Juryprijs [derde in rang] op de 6de Tokyo International Mini Print Triennial 2018 in Japan en een Speciale Jury en Aankoopprijs [tweede in rang] op de 10de Internationale Biënnale voor Gravure "Premio Acqui 2011" in Acqui Terme, Italië.

CAROLINE WESTERHOUT

Dat de schilderijen mooi zijn staat buiten kijf. Onveranderlijk is er een gedachte belichaamd die niet alleen in beeld zichtbaar gemaakt wordt, maar waar in de voorstelling zelf door de kunstenares en de toeschouwer over gepeinsd én tevens naar gekeken wordt. Een dubbelfunctie dus die het werk uniek en bijzonder maakt. De klare heldere beelden zijn soms confronterend en niets ontziend zoals dat bij eerlijk denken hoort. Als tegenpool schildert ze vaak op bijna tedere wijze het lichaam, de kleurschakeringen in de huid en daarmee de kwetsbaarheid van de mens. 
Volop contradicties dus, maar zijn die niet van oudsher de motor van de geest

LUCETTE BRANDY

Lucette Brandy weigert de provocatie van ellende en desintegratie te accepteren en bezet daarmee een origineel grondgebied, wat een weerspiegeling is van een gevoeligheid voor anderen. Het is een delicaat humanisme, maar niet zonder kracht, waar we het hier over hebben: laat de droom voorbijgaan, maar blijf alert op de boodschap, niets is onbeduidend, dit "beeldhouwwerk" is dat van een doordachte en getalenteerde kunstenaar, die zich vernieuwt en die we bij elke tentoonstelling opnieuw moeten ontdekken.

J.M. BOOMPUTTE

Ik schilder blonde madammen met een maatje meer en met  steeds   een afvallend schouderbandje, kale heren op hun zondags maar met steeds een foutje: slecht geknoopte das, een missend knoopje, een beetje buik dat te voorschijn komt ...maar vooral hun witte  sokjes. Ik noem ze "les endimanchés". 

En...dan is er nog dat ROOD, waar ik moeilijk afstand kan van nemen. Ik heb wat met rood. Het is zelden hetzelfde. Karmijn,cadmium, vermiljoen en scharlaken."

SJAAK SMETSERS

 

De beelden van Sjaak lijken fantasiefiguren waar het menselijke met het dierlijke is verenigd. Fantasie en humor, transparant en doorspekt met kleur. Ver weg van de realiteit en van de waan van de dag.Het lijken droombeelden, ware het niet dat de dubbele gezichten in zijn beelden een andere bedoeling hebben. Zo zichtbaar als de beide gezichten aanwezig zijn, zo makkelijk zou je door de uiterlijke schoonheid van zijn beelden, voorbijgaan aan de ethische geladenheid en de betekenis ervan.

UDO UNKEL

In het werk van Udo Unkel is het de confrontatie met de individualiteit van de individuele mens die - in eerste instantie getriggerd door het persoonlijke proces van zelfontdekking - een creatieve invulling vindt in sculpturen. De gedeeltelijk geopende of gescheurde cijfers illustreren het respectieve ontwikkelingsproces en de daaruit voortvloeiende veranderingen en verwondingen. Hier komt het lichaamslichaam met zijn lichaamsbouw op de achtergrond ten gunste van de representatie van processen, gedachten, emoties en handelingen. Niet zelden is het aspect van vergankelijkheid ook een thema in Unkel's werk en wordt het aangegeven door bijvoorbeeld schedels en botten, zoals de dood in sommige werken door de kijker wordt aangetroffen. De communicatie tussen kunst en kijker is belangrijk voor de kunstenaar en wordt op verschillende niveaus gestimuleerd. Unkel streeft altijd voorbij een puur visuele perceptie naar een kritisch en zelfkritisch onderzoek naar de mens en zijn gedrag in de wereld. Unkel stelt de mens centraal in zijn werk en daagt de toeschouwer via zijn werk uit tot een intensief onderzoek naar zichzelf. De mens als beeldinhoud wordt als het ware een sociaal en psychologisch instrument en heeft zo een dialogisch effect op de (zelf)waarnemende mens. Dr. Annette Georgi Kunsthistorikerin / Munster

LAURENT GEERS

Het favoriete onderwerp van Laurent Geers is de vrouw van vandaag. Terwijl de mode steeds slankere modellen aanprijst , houdt hij van volume .Wanneer de meesten gereed staan met de weegschaal , wekt een welgevormd model zijn belangstelling .Het zacht mollige dat hij in zijn werk weergeeft getuigt van verlangen , begeerte , en liefde Hij schept tedere schoonheid .

HERMANUS

Schilder Hermanus Spelbos (1955-2017) Volgde de kunstacademie maar werd toch drukker. Toch is het Hermanus geweest die aan de wieg stond van het Poëtisch Realisme. Altijd spelen de zee, de lucht,het strand, dromen en geborgenheid een belangrijke rol. Hermanus heeft nostalgie en verstilling in zijn schilderijen. Hermanus overleed op 22 oktober 2017 na een zwaar ziekbed. De galerie heeft een mooie collectie van zijn werk 

HERMAN BROOD

Hermanus (Herman) Brood (Zwolle, 5 november 1946 – Amsterdam, 11 juli 2001) was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Hij was de Nederlandse belichaming van het hedonistische credo Sex, drugs & rock 'n' roll. Nadat amfetamine en jarenlang stevig alcoholgebruik z'n lichaam in hoge mate hadden verwoest, vertoonde Brood standaardontwenningsverschijnselen zoals incontinentie, epilepsie en delirium tremens. Geen vijf maanden voor zijn vijfenvijftigste verjaardag sprong hij met een afscheidsbriefje op zak de dood tegemoet vanaf het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel.Na Broods overlijden was in 2002 in het Cobra Museum in Amstelveen een eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien, met daarnaast foto's, gemaakt door zijn vriend, de fotograaf Anton Corbijn. Eerder was het werk van Brood museaal nooit erkend. Er waren echter wel veel liefhebbers en zijn schilderwerk werd goed verkocht. Voor deze liefhebbers wordt er een mooie reeks zeefdrukken tentoon gesteld. 

JACEK HAZUKA

Jacek Hazuka, geboren in 1959 in Tarnów (Zuidoost-Polen). Hij studeerde aan de Hogeschool voor Schone Kunsten in Tarnów, Kielce en aan de "Kenar" Hogeschool voor Schone Kunsten in Zakopane (1974-1980) en naakt tekenen aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau. In 1981 stopte hij met zijn studie, ging naar België, naar Luik en vervolgens naar Frankrijk in Parijs. Tegenwoordig woont en werkt hij in Frankrijk in Lille. Hij heeft deelgenomen aan talrijke individuele en groepstentoonstellingen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Engeland). Zijn werken maken deel uit van particuliere collecties in Europa, de VS en Australië.

LUIGI BENZONI

Luigi Benzoni werd in 1956 geboren in Clusone in de provincie Bergamo, Italië, maar woont sinds 1976 in Venetië waar hij architectuur studeerde en zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis. Zijn "glazen gezichten" - immobiele hiëratische iconen - zijn verwant aan de tekeningen en schilderijen die hij met behulp van verschillende technieken heeft gemaakt. Alle werken van Benzoni vertonen één algemeen kenmerk: zijn profielen en hun omtrekken lijken in de eenvoud te zijn ingeprent, maar zijn eigenlijk het resultaat van een beslissende kracht en een vastberadenheid.

Awards

Partners