Talen

Exposities
In de Galerij

IN PERMANENTIE

ZATERDAG 23/10/2021 UITZONDERLIJK GESLOTEN

 

BEZOEK ONS     ONLINE

 

AAGJE PEL

Aagje Pel, 1951. Voor Aagje heeft het kleinste stukje papier dat op straat of een doorleefd stuk hout is gevonden een eigen geschiedenis. Ze neemt het mee en gebruikt haar handen en fantasie om er iets mee te doen. Willekeurige letters of onbegrepen tekens op kartonnen dozen zijn ook een bron van inspiratie. Afdrukken van roest, een oude foto krijgen soms een mysterieuze uitstraling. Zo geeft Aagje oude afgedankte voorwerpen in een nieuwe context een eigen poëtisch leven. Het is een soort reis in de geest. Ze vindt rust in de contemplatie, het scheppingsproces en de weergave van emoties.

ANNETTE DEFOORT

Mijn sculpturen zijn archetypen van mensen en dieren, waarbij ik bewust elk streven naar perfectie vermijd. Het ruwe, het ongepolijste, het ongeplande en het oncharmante domineert het hele werk. Spontaneïteit beheerst het proces van worden. Zo bouwt het beeld zich op zonder veel inmenging van mijzelf.

ARTHUR BERNARD

Het thema van mijn recente schilderijen kwam voort uit een dichtregel in de gedichtenbundel van Willem Roggeman 'Ultimate exit': "Ik doe aarzelend een deur open, stap er voorzichtig doorheen en sta weer in het midden van nergens". Zo relateer ik de zoektocht naar waarheid en zekerheid, die geen zekerheid is, aan mezelf. Het denken over mezelf in relatie tot de steeds veranderende omgeving geeft aanleiding tot de aanpassing van mijn beeldtaal. Tijdens het schilderproces stappen mijn figuren als het ware door die open deur en vertellen ze elkaar hun ervaringen. Mijn werk is abstract-figuratief. In mijn veelal kleurrijke schilderijen wordt de mens in zijn omgeving met een enkele regel aangegeven. De toeschouwer is vrij om hierin "zijn" te zien. de titel van het werk verraadt vaak iets".

LUIGI BENZONI

Luigi Benzoni werd geboren in 1956 in Clusone in de provincie Bergamo, Italië, maar woont sinds 1976 in Venetië waar hij architectuur studeerde en zich specialiseerde in kunstgeschiedenis. Zijn "glazen gezichten" - immobiele hiëratische iconen - zijn gerelateerd aan de tekeningen en schilderijen die hij maakte met behulp van verschillende technieken. Alle werken van Benzoni hebben één gemeenschappelijk kenmerk: zijn profielen en hun contouren lijken in eenvoud te zijn ingeprent, maar zijn eigenlijk het resultaat van een beslissende kracht en vastberadenheid.

CAROLINE WESTERHOUT

Dat de schilderijen mooi zijn staat buiten kijf. Steeds is er sprake van een gedachte die niet alleen in het beeld zichtbaar wordt gemaakt, maar waar de kunstenaar en de toeschouwer in de voorstelling zelf aan denken en naar kijken. Een dubbele functie die het werk uniek en bijzonder maakt. De heldere, heldere beelden zijn soms confronterend en niet zonder genade zoals het hoort bij eerlijk denken. Als tegenhanger schildert ze vaak het lichaam, de kleurschakeringen in de huid en daarmee de kwetsbaarheid van de mensheid op een bijna tedere manier. 
Veel tegenstrijdigheden, maar ze zijn niet altijd de motor van de geest geweest.

HERMANUS

Schilder Hermanus Spelbos (1955-2017) bezocht de kunstacademie, maar werd drukker. Toch was het Hermanus die aan de wieg stond van het Poëtisch Realisme. Altijd spelen de zee, de lucht, het strand, de dromen en de veiligheid een belangrijke rol. Hermanus heeft nostalgie en verstilling in zijn schilderijen. Hermanus stierf op 22 oktober 2017 na een zware ziekte. De galerie heeft een prachtige collectie van zijn werk.

JACEK HAZUKA

Jacek Hazuka, geboren in 1959 in Tarnów (Zuidoost-Polen). Hij studeerde aan de School voor Schone Kunsten in Tarnów, Kielce en aan de "Kenar" School voor Schone Kunsten in Zakopane (1974-1980) en naakt tekenen aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau. In 1981 stopte hij met zijn studie, ging naar België, naar Luik en vervolgens naar Frankrijk in Parijs. Vandaag woont en werkt hij in Frankrijk in Lille. Hij heeft deelgenomen aan talrijke individuele en groepstentoonstellingen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland). Zijn werken maken deel uit van privéverzamelingen in Europa, de Verenigde Staten en Australië.

JOOK

JOOK, echte naam Joke Neyrinck, Pools-Belgisch (°82) heeft een steeds groter wordend arsenaal aan kleurrijke, antropomorfe figuren gebouwd die lijken voort te komen uit losse krabbels. De kleine, fantastische en pittoreske wezens, die zoet en schattig kunnen zijn, maar evengoed kunnen doen denken aan kleine diepzeemonsters of bizarre lichaamsdelen, zijn allemaal fictieve figuren. Mooi en naïef als ze op het eerste gezicht kijken, spinnen ze een reeks ondubbelzinnige emoties uit in het digitale schilderij, de tekening en de 3D-print. Het ongedwongen verhalende spel lijkt het meest op een visueel levenslied: afgewisseld met ogen, lippen, humor en een vleugje obsceniteit. Joke exposeerde haar digitale kunst internationaal met LumenArt.

JOZ. DE LOOSE

Werd geboren in Brugge op 10 januari 1925; studeerde na de humaniora aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge, aan het Institut des Hautes Etudes Cinématographiques in Parijs en aan het Institut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Tijdens een driejarig verblijf in het voormalige Belgisch Congo, met de steun van het "Musée de l'Homme" in Parijs, maakte hij een belangrijke etnologische studie over de Zande-stam van de Uelestreek en over de kunst die ze produceerden. Hij evolueerde van een expressionistisch schilderij naar een vreemd schilderij in reliëf om uiteindelijk zijn echte bestemming in de beeldhouwkunst te vinden. Eerste beeldhouwkunst in 1955. Eerst in hout en steen, later in polyester en koper. Nu uitsluitend in brons.

JUAN RIPOLLES

Juan Ripollés (° 1932) woont en werkt in het Spaanse Castellón, Valencia. Hij vond er zijn eigen dromerige en ironische beelden en behoort vandaag tot de top van de hedendaagse Spaanse kunstenaars. De zuidelijke cultuur kon niet mooier worden afgebeeld. Elk werk is gemaakt in de tuinen van zijn landhuis Mas de Flors in Castellon. Ripollés werkt met zijn hart, niet met zijn hoofd en wil alleen maar afstand nemen van alle intellectualisme. Kenmerkend voor zijn beeldtaal zijn de enorme hoofden van zijn figuren waarmee hij het belang van de vier zintuigen wil onderstrepen. De zintuigen ontstaan in het centrum van het hoofd, het hart maakt het verhaal af. Mijn idee van het Paradijs is het leven zelf. Ik meng mijn woorden niet.  Jij bent jij. Het is mijn pijn, mijn dorst, mijn blik, mijn liefde, mijn woord. Jij bent jij. Voor mij is kunst een weerspiegeling van de realiteit, een intense, levende emotie. Verander hele woorden voor gedeeltelijke woorden. Wie zou lachen voor tranen voor mij ruilen? Juan Ripollés

LAURENT GEERS

Laurent Geers' favoriete onderwerp is de vrouw van vandaag. Terwijl de mode steeds slankere modellen prijst, houdt hij van volume. Als de meeste van hen klaar zijn met de schalen, wekt een goed gevormd model zijn interesse. De zachte molligheid die hij in zijn werk laat zien, getuigt van verlangen, verlangen en liefde. Hij creëert tedere schoonheid.

LUCETTE BRANDY

Lucette Brandy weigert de provocatie van ellende en desintegratie te accepteren en bezet zo een oorspronkelijk territorium, wat een weerspiegeling is van een gevoeligheid voor anderen. Het is een delicaat humanisme, maar niet zonder macht, waar we het hier over hebben: laat de droom voorbijgaan, maar blijf alert op de boodschap, niets is onbeduidend, deze "sculptuur" is die van een weloverwogen en getalenteerde kunstenaar, die zichzelf vernieuwt en die we bij elke tentoonstelling moeten herontdekken.

MITSI PARIS

Parallel aan mijn activiteit als schilder wijd ik mij aan het maken van fantasierijke sieraden die de bijzondere uitstraling van miniatuurkunstwerken dragen. Bij het maken van unieke en handgemaakte sieraden maak ik tekeningen die geïnspireerd zijn op traditionele siermotieven, middeleeuwse fresco's, schilderijen van de grote meesters, kosmische beelden of gewoon mijn persoonlijke universum.

PAUL DE VOS

Ik probeer elk beeld te geven wat het verdient: zijn eigen unieke expressie, een fragiele stilte in houding en gebaren, een opperhuid vol poriën en kleur. Wanneer na het delicate bakproces de oven opengaat en ik de succesvolle beelden voor me zie, zucht ik met voldoening. 

PETER PEL

Peter Pel, 1947
Peter Pel laat zich boeien door de vrouw en het meisje in haar, in al haar vormen. Belangrijk voor hem is de beweging en het evenwicht dat hij probeert uit te drukken door een beeld op een klein rustpunt achter te laten. De beelden stralen een broosheid uit, die wordt bereikt door de slanke maar krachtige lichaamsvormen en de dunne lagen daarbovenop waarmee de stofuitdrukking wordt weergegeven. Hoewel er in kleine oplages wordt gewerkt, verschilt elke versie omdat de basisvorm telkens anders wordt gebruikt. Dit geeft alle beelden een eigen karakter en uitstraling.

SNEZANA PETROVIC

Snezana Petrovic is een Servische vrouwelijke schilder en prentkunstenaar wiens kunstwerken tot het genre van het figuratieve surrealisme en de fantastische kunst behoren. Ze werd geboren in 1977 in Novi Sad, Servië. Ze studeerde in 2004 af aan de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit van Novi Sad, waar ze in 2008 ook afstudeerde als Magister of Fine Arts in Printmaking. In 2015 behaalde ze haar doctoraat in Fine Arts aan de Faculteit der Schone Kunsten van de Universiteit voor Schone Kunsten in Belgrado, Servië. Ze werkt aan de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit van Novi Sad als universitair docent aan het departement van Printmaking. Ze heeft deelgenomen aan ongeveer 150 groepstentoonstellingen en heeft 18 solotentoonstellingen gerealiseerd, zowel in Servië als wereldwijd, en heeft een dozijn prijzen en wereldwijde erkenning voor haar kunstwerken gewonnen, waaronder een Juryprijs [derde in rang] op de 6e Tokyo International Mini Print Triennial 2018 in Japan en een Speciale Jury en Aankoopprijs [tweede in rang] op de 10e Internationale Gravure Biënnale "Premio Acqui 2011" in Acqui Terme, Italië.

UDO UNKEL

In het werk van Udo Unkel is het de confrontatie met de individualiteit van de individuele mens die - in eerste instantie getriggerd door het persoonlijke proces van zelfontdekking - een creatieve interpretatie vindt in sculpturen. De gedeeltelijk geopende of gescheurde figuren illustreren het respectievelijke ontwikkelingsproces en de daaruit voortvloeiende veranderingen en verwondingen. Hier komt het lichaam met zijn lichaamsbouw op de achtergrond ten gunste van de representatie van processen, gedachten, emoties en handelingen. Niet zelden is het aspect van de vergankelijkheid ook een thema in het werk van Unkel en wordt het aangegeven met bijvoorbeeld schedels en botten, omdat de dood in sommige werken door de toeschouwer wordt gevonden. De communicatie tussen kunst en toeschouwer is belangrijk voor de kunstenaar en wordt op verschillende niveaus gestimuleerd. Unkel streeft altijd verder dan de puur visuele waarneming voor een kritisch en zelfkritisch onderzoek naar de mens en zijn gedrag in de wereld. Unkel stelt de mens centraal in zijn werk en daagt de kijker via zijn werk uit tot een intensief onderzoek naar zichzelf. De mens als beeldinhoud wordt als het ware een sociaal en psychologisch instrument en heeft daarmee een dialogisch effect op de (zelf)waarnemende mens.

DOMINIQUE SAMYN

Dominique gebruikt symboliek van verschillende culturen als basis voor haar abstracte schilderijen. Warme bijenwas (of encaustiek) en koude bijenwas gemengd met olieverf zijn haar schilder medium. Haar schilderijen zijn verzameld over de hele wereld. 

FREDCOT

Kunstschilder, beeldhouwer, tekenaar, poëet. Wat me bezig houdt is de mens die schuil gaat achter een dieren-maskerade met een luizencircus van driften in hun maatpak vacht. Met een creatieve oer-rebellie van olie (het fossiele) en acryl (het  kunstmatige) schets ik de mens vanuit het dier, het dier terug vanuit de moderne mens. Het door touw gebonden werk refereert naar het herhaaldelijk in-en uitpakken van onszelf, het meezeulen van de verschillende moeilijk af te werpen facetten van ons leven die onlosmakelijk de mens in z’n geheel maken.

NORBERT DE BELIE

“Ogen - blikken”: Ogen, die blikken… getekend op een ogenblik. Blikken weerspiegelen de gemoedstoestand van het individu. Vervreemding, eenzaamheid en de groeiende individualisering durven al eens in de ogen kruipen. Dit thema vind je terug in de werken van Norbert. Zijn figuren staren je aan, soms bevreemdend, nieuwsgierig, verdwaasd, soms verscholen achter elkaar alsof ze wachten op een teken van de toeschouwer.  Chinese inkt, potlood,  pastelkrijt en balpen zijn de uitverkoren materialen van de kunstenaar. Uitgekiende uniforme decoratieve omlijstingen, “zwevend” ingewerkte tekeningen en het gebruik van museumglas geven de werken nog een extra dimensie. 

Awards

Partners